Takläggare Vallentuna

Gedigna tak av bästa kvalitet

Takläggare

ETT BRA TAK HÅLLER LÄNGE

Ett hustak har lång livslängd och behöver inte bytas ut så ofta om det är av hög kvalitet och lagt på ett korrekt och hantverksmässigt sätt. I Sverige är tegel, betong och plåt de vanligaste takmaterialen, samtliga med lång hållbarhet om de sköts på ett korrekt sätt. Vi kan hjälpa dig att lägga ett snyggt och tåligt tak som kommer att ge ditt hus ett bra skydd under en lång tid.

I Sverige är sadeltaket den vanligaste taktypen, men det är även vanligt med platta tak med olika lutningsgrader. Det är viktigt att du tar reda på vilket material som fungerar på just ditt tak. Hos oss kan du hitta tak i plåt eller betongtegel som passar alla tak. Funderar du på att byta tak eller ska du bygga nytt? Hör av dig till oss så kan vi garanterat hjälpa dig.

Tips: så hittar du rätt tak ditt hus

Hur bestämmer du vilken tak som passar bäst till just ditt projekt? Estetik, personlig smal, husets stil, omgivningen och plånboken är några faktorer av stor vikt vid val av tak. Drömmer du om ett udda tak som sticker ut i omgivningen? Då är det bäst att du kollar med byggnadsnämnden i din kommun , det kan krävas bygglov.

Taklutningen är alltid viktig att ha i åtanke. För betongpannor och taktegel – vanligast på klassiska sadeltak – är minimilutningen 14 grader.

På ett flackt tak rekommenderar vi ett av våra kvalitativa plåttak, smidiga och flexibla produkter som passar på hus av flera olika storlekar. Här kan du läsa mer om de olika tak som vi kan erbjuda.

Vi inspekterar ditt tak och kollar om det är i form

Är det någon fara på taket? För att veta om det är dags att renovera eller lägga nytt så bör du inspektera ditt tak regelbundet. Vi rekommenderar att du inspekterar taket ett par gånger om året, för att försäkra dig om att det mår bra. Om du hittar några fel – åtgärda omedelbart, annars är risken stor att problemet växer och blir riktigt svårhanterligt.

Så här kontrollerar du att ditt tak är i fin form:

  • Börja med att kontrollera nocken och takytorna. Nocken är den del av taket som är mest utsatt för yttre påfrestningar. Se till att alla pannor eller plåtar ligger på rätt plats. Har någon del av taket flyttas eller blivit skadat, kontrollera att underlaget och gamla tätningar är intakta innan du lägger tillbaka panna eller plåt. Viktigt är även att kontrollera att det inte finns några rostiga eller defekta spikar på taket.
  • Därefter bör man kontrollera gavlarna. Särskilt om du bor i ett blåsigt område, då hård blåst kan skada både vindskivor och gavlar. Plåt och trä åldras snabbare än takpannor och man bör därför hålla extra koll på dessa.
  • Ventilation, vinklar och rännor bör också kontrolleras noga. Rensa rännorna och kolla att det inte kommit in löv eller annat skräp under pannorna. Även ventilationsgenomgångarna bör vara skräpfria. Annars kan det skapas mögel på grund av fukt som bildas i gångarna.
  • Rensa bort växter och annat skräp. Mossa och alger kan skapa frostsprängning. Borsta eller spola av taket. Dessutom kan det finnas träd som behöver fällas eller beskäras. Grenar är en av de vanligaste orsakerna till takskador.
Kompetenta takläggare med kvalitet och service i fokus!